Alles wat je wilt weten + tips die je gelijk in de praktijk kunt brengen.
We leven in een wereld waarin we altijd 'aan' staan. Werk, sociale verplichtingen, familie – het voelt soms alsof er geen tijd overblijft voor jezelf. Herken jij jezelf hierin?
- Je werk of school is nooit af: Je werkt door, ook als je moe bent, omdat je altijd het gevoel hebt dat er nog iets moet worden gedaan. Dieper van binnen voel je je uitgeput, maar je blijft doorgaan, omdat het gevoel van "moeten" je niet loslaat.
- Je zet alles en iedereen voor jezelf: Of het nu je partner, kinderen of vrienden zijn, je blijft je verplicht voelen om voor anderen te zorgen. Terwijl jij jezelf uitput, voel je je schuldig als je even tijd voor jezelf zou nemen.
- Je emoties negeren: In plaats van even de tijd te nemen om je gevoelens te voelen en te verwerken, probeer je ze snel weg te stoppen, omdat je denkt dat je geen tijd hebt om ermee bezig te zijn. Maar daardoor stapelen ze zich op, en voel je je steeds meer overweldigd.
- Gezondheid op de achtergrond: Je merkt dat je je niet lekker voelt of je hebt last van vermoeidheid, maar je zet je gezondheid opzij om alles af te krijgen. De pijn negeren lijkt makkelijker dan het onder ogen zien, maar in werkelijkheid voel je je slechter en slechter naarmate de tijd verstrijkt.
- Altijd 'aan' staan: Je hebt altijd iets te doen, altijd iemand om te bellen of te helpen. Maar als je 's avonds eindelijk thuis bent, voel je je leeg en uitgeput, zonder energie voor jezelf of voor anderen. Het lijkt wel alsof je nooit echt 'uit' kunt gaan.
Het constante gevoel dat je geen tijd voor jezelf hebt, of je neigt alles en iedereen boven jezelf te plaatsen, kan een teken zijn dat je je niet genoeg tijd voor selfcare geeft. Dit zijn allemaal signalen dat je je eigen behoeften over het hoofd ziet en het moeilijk vindt om jezelf voorop te stellen. Maar wist je dat goed voor jezelf zorgen niet egoïstisch is, maar juist essentieel?
Selfcare is geen luxe; het is een manier om jezelf de liefde en aandacht te geven die je verdient. In deze blog duiken we in waarom selfcare gelijkstaat aan selflove en hoe je dit op een eenvoudige manier in je dagelijks leven kunt integreren.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben absoluut geen expert in selfcare. Sterker nog, ik ben eerder geneigd om gewoon door te gaan en me op alles en iedereen te richten, behalve op mezelf. Maar tijdens mijn voortdurende zoektocht naar zelfvertrouwen, zelfliefde en innerlijke rust, weet ik inmiddels dat goed voor mezelf zorgen geen optie is, maar een must.
Toch betekent dat niet dat ik er altijd in slaag. Ondanks dat ik nu beter voor mezelf zorg en oprecht kan zeggen dat ik gelukkig ben, val ik nog regelmatig terug in oude patronen. Een van mijn grootste copingsmechanismen is mijn focus verleggen naar alles behalve mezelf. Maar hoe vaker ik dit doe, hoe slechter ik me uiteindelijk voel. Simpelweg omdat ik mijn gevoelens, gedachten en emoties negeer.
Emoties werken als een klein kind: als je ze geen aandacht geeft, gaan ze harder schreeuwen. Of als een plantje: geef je het geen water, dan sterft het langzaam af. Door steeds weg te rennen van mijn eigen binnenwereld, merkte ik dat ik mezelf juist dieper in mijn verdriet duwde. Het vermijden van de confrontatie met jezelf lijkt misschien een oplossing, maar uiteindelijk is het alleen maar een valkuil.
En precies daarom is selfcare zo belangrijk – het is geen ontsnapping, maar juist een terugkeer naar jezelf.
Selfcare in een notendop
Maar wat is selfcare? Selfcare is het bewust nemen van tijd en ruimte om voor jezelf te zorgen; fysiek, mentaal, emotioneel en sociaal. Het betekent dat je aandacht besteedt aan je eigen behoeften en welzijn, zonder schuldgevoel. Selfcare is geen egoïsme, maar juist een essentiële manier om gezond, veerkrachtig en gelukkig te blijven.

Fysieke Selfcare: Zo zorg je voor jouw lichaam
Fysieke selfcare richt zich op het goed voor je lichaam zorgen, door bijvoorbeeld voldoende slaap, gezonde voeding, lichaamsbeweging en hydratatie. Het is de basis van je algehele welzijn. Een gezond lichaam ondersteunt niet alleen je energie en vitaliteit, maar beïnvloedt ook je mentale en emotionele gezondheid. Als je lichaam goed functioneert, voel je je beter in je vel, ben je veerkrachtiger tegen stress en kun je beter omgaan met uitdagingen. Studies tonen daarnaast ook aan dat voldoende slaap en lichaamsbeweging de productie van positieve stoffen in de hersenen verhogen, zoals endorfines en serotonine, die stress verminderen en het humeur verbeteren.
Mijn tips voor fysieke selfcare:
Slaap 7-9 uur per nacht: Dit geeft je hersenen de tijd om zich te herstellen en je lichaam om te regenereren. Het helpt mij altijd om mijn dag positief te beginnen en met meer energie. Ik merk echt dat als ik minder slaap, ik me minder scherp voel en sneller moe word.
Beweeg dagelijks: Zelfs 30 minuten wandelen of stretchen kan je energieniveau verhogen en stress verminderen. Het is belangrijk om iets te vinden dat bij jou past en waar je van geniet – of dat nu een yoga les is, een rondje hardlopen, of een teamsport. Ik voel me altijd zoveel fitter en krijg er echt een boost van als ik beweeg, zelfs als het maar een korte wandeling is.
Eet voedzaam: Zorg voor een gevarieerd dieet met voldoende groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten om je energieniveau op peil te houden. Probeer niet te streng te zijn en houd een goede balans aan. Ik houd altijd de gedachte aan: "Ik wil dit" in plaats van "ik moet dit". Zo geniet ik van zowel mijn gezonde maaltijden als van mijn cheatday!

Mentale Selfcare: Rust voor je geest
Mentale selfcare draait om het onderhouden van een gezonde geest door je gedachten en cognitieve gezondheid actief te verzorgen. Dit kan door stressmanagement, reflectie, uitdagingen aangaan en ontspanningsoefeningen. Mentale selfcare helpt je om je geest scherp en in balans te houden. Het voorkomt dat je overweldigd raakt door negatieve gedachten of stress, en het helpt je een positieve mindset te behouden. Onderzoek toont aan dat activiteiten zoals mindfulness, meditatie en cognitieve gedragstherapie helpen om stress te verminderen, angst te verlichten en de focus te verbeteren.
3 Tips voor Mentale Selfcare:
Oefen meditatie of mindfulness: Begin met 5-10 minuten per dag om je geest te kalmeren en je focus te verbeteren. Voor mij werkt het heel goed om een bodyscan te doen of een slaapmeditatie 's avonds in bed, of juist 's ochtends als ik net wakker word. Omdat ik overdag vaak weinig tijd heb, is dit een snelle manier om even tot rust te komen en mijn geest te resetten.
Leid je gedachten: Stel jezelf dagelijks positieve affirmaties om negatieve gedachten uit te dagen en een positieve mindset te ontwikkelen. Ik zeg vaak tegen mezelf dat ik mooi ben, hard werk, het goed doe, etc. Hoe vaker ik positieve gedachtes tegen mezelf zeg, hoe meer die ook waarheid worden.
Neem de tijd voor jezelf: Plan me-time momentjes in, doe dingen die jou gelukkig maken, of doe juist even helemaal niks. Dit helpt je om je geest op te laden en voorkomt dat je opgebrand raakt. Ik zweer hier echt bij! Ik vind het heerlijk om wakker te worden en mezelf de vraag te stellen: "Waar heb ik vandaag zin in?" Geen verplichtingen, alleen maar doen wat ik wil.
Emotionele Selfcare: Geef je gevoelens aandacht
Emotionele selfcare gaat over het herkennen en omgaan met je gevoelens op een gezonde manier. Dit omvat het toestaan van jezelf om emoties te voelen en manieren vinden om ermee om te gaan, zoals praten met anderen of journaling. Emotionele selfcare helpt je om een gezonde relatie met je emoties op te bouwen. Door ruimte te geven aan je gevoelens, voorkom je dat ze zich opstapelen en uiteindelijk destructief worden. Het leren om je emoties effectief te verwerken verhoogt je zelfvertrouwen en veerkracht.

3 Tips voor Emotionele Selfcare:
Schrijf je gevoelens op: Begin een dagboek waarin je dagelijks je gedachten en emoties noteert. Dit helpt niet alleen om inzicht te krijgen in je gevoelens, maar ook om ze los te laten. Zelf houd ik een boekje bij waarin ik mijn gedachten opschrijf. Er was een periode dat ik elke dag ook positieve doelen en complimenten voor mezelf noteerde. Dit gaf me de kracht om mezelf in een positieve mindset te krijgen, zelfs op de moeilijkste dagen.
Praat met een vertrouwenspersoon: Het delen van je gevoelens met vrienden of een coach kan je enorm helpen om emoties te verwerken en stress te verminderen. Ik praat veel met mijn omgeving en heb ook hulp gehad van een coach. Het is niet alleen waardevol voor de inzichten die je krijgt, maar het biedt ook erkenning, warmte en steun die je soms nodig hebt om weer verder te kunnen.
Sta jezelf toe om te voelen: Wees lief voor jezelf wanneer je moeilijke emoties ervaart. Geef jezelf toestemming om te huilen, boos te zijn of verdrietig te voelen. Zelf zeg ik nu tegen mezelf: "Wat vervelend dat je je zo voelt. Je mag verdrietig of boos zijn." Ik neem echt de tijd om mijn emoties te voelen en zeg tegen mezelf: "Laat het er maar uitkomen, ik zorg voor je." Dit helpt me zo ontzettend veel om in contact te blijven met mijn gevoelens en mezelf de ruimte te geven die ik nodig heb.
Sociale Selfcare: Het belang van verbinding
Sociale selfcare richt zich op je relaties met anderen en de balans tussen sociale interactie en tijd voor jezelf. Dit kan zijn het onderhouden van gezonde relaties, het stellen van grenzen, en het tijd doorbrengen met mensen die je ondersteunen en energie geven. Mensen zijn van nature sociale wezens en gezonde sociale contacten zijn essentieel voor ons emotionele welzijn. Positieve interacties versterken je gevoel van verbondenheid en kunnen stress verminderen.
3 Tips voor Sociale Selfcare:
Breng tijd door met mensen die je energie geven: Vermijd toxiciteit en zoek bewust contact met mensen die je ondersteunen en je goed doen voelen. Zelf heb ik alleen nog maar mensen om me heen die in mij geloven, mij in mijn waarde laten en me geliefd laten voelen. Dat maakt zo'n verschil in mijn welzijn! Dit verdient iedereen – ook jij.
Stel gezonde grenzen: Leer "nee" zeggen tegen verplichtingen die je overweldigen, zodat je ruimte hebt voor jezelf. Ik heb voor mezelf geleerd: "Ja tegen de ander is nee tegen jezelf." De mensen die van je houden willen ook dat jij gelukkig bent, en als nee zeggen jou hierin helpt, zullen zij dat begrijpen en respecteren.
Plan regelmatig sociale activiteiten: Me-time is belangrijk, maar sociale activiteiten kunnen je ook juist weer energie geven. Ik persoonlijk vind het fijn om 3 keer per week mensen te zien. Dit plan ik altijd van tevoren in, zodat ik weet hoeveel ruimte ik heb voor alle andere dingen die ik wil doen. Zo blijf ik in balans en zorg ik ervoor dat ik genoeg tijd heb voor zowel mezelf als mijn sociale contacten.

Selfcare als sleutel naar jouw groei
De conclusie is duidelijk: selfcare is ongelooflijk belangrijk, en misschien zelfs breder dan je aanvankelijk dacht. Ik schrijf deze blog omdat selfcare een essentieel onderdeel van mijn leven is geworden. Vaak krijg ik de vraag hoe ik ben gekomen waar ik nu ben, en ik heb zoveel te delen. Dit onderwerp is niet alleen iets wat voor mij belangrijk was, maar wat nog steeds dagelijks een grote rol speelt. Ik nodig je uit om mijn tips eens uit te proberen en zelf te ervaren wat ze voor jou kunnen betekenen.
Als je dieper op dit onderwerp wilt ingaan of merkt dat je samen met iemand wilt kijken naar je huidige selfcare routine en welke veranderingen mogelijk zijn, nodig ik je uit om deel te nemen aan Glow Hour. Samen zorgen we ervoor dat jij die glow (terug) krijgt.
We Glow, You Glow, She Glows.
Reactie plaatsen
Reacties